Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/mother/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

A tudatalattival és a halál utáni sorssal kapcsolatos kérdések (CWM 7. kötet 1955. március 16.)

Nyomtatóbarát változat

Ez a beszélgetés A Jóga Alapjai 5. fejezetére épül. “Fizikai tudat – Tudatalatti – Alvás és álmodás – Betegség. Ezen az estén az olvasás a következő sorokkal ér véget:

A tudatalatti a fő ok, ami miatt a dolgok ismétlődnek, és amiért soha semmi sem változik, csak megjelenésében. Ez az oka, hogy az emberek azt mondják, a személyiséget nem lehet megváltoztatni, annak is ez az oka, hogy állandóan visszatérnek azok a dolgok, amelyekről azt reméltük, hogy örökre megszabadultunk. Minden mag, és az elmének, a vitálisnak és testnek az összes Szanszárája  ott található – ez a halál és betegség fő támasza, és a Tudatlanság utolsó (látszólag bevehetetlen) erődje. Az is mind ide süllyed le, amit elfojtunk, anélkül, hogy teljesen megszabadulnánk tőle, és egy magként marad meg a tudatalattiban, ami bármely pillanatban kész nekiindulni és kicsírázni.

De ez nem reménytelen, mert ha reménytelen lenne sosem tudnánk elérni a fizikai átalakulást.

Voilá. Most, kérdések.

Kedves Anya, hogyan kellene elutasítani valamit a vitálisban úgy, hogy ne lépjen be a tudatalattiba?

Ah!

Van egy nagy különbség a között, hogy elutasítunk egy dolgot csak azért mert nem akarjuk, és aközött, hogy a tudatállapotunk megváltozik, amely miatt a dolog, teljesen idegen a természetünktől. Általában, amikor egy nem kívánatos mozgás jön létre bennünk, eltoljuk vagy visszaszorítjuk - de nem vesszük a fáradtságot ahhoz, hogy megtaláljuk magunkban mi szolgált és szolgál még mindig támaszul a mozgásnak, ennek a meghatározott hajlamnak, a tudatosság e ráncának, ami miatt ez a dolog egyáltalán belephetett a tudatosságba. Ha, éppen ellenkezőleg, ahelyett, hogy egyszerűen, rosszallnánk és elutasítanánk egy mozgást, belépünk mélyen a vitális tudatosságba és megtaláljuk a támogatást, azaz, egyfajta sajátos kis vibrációt eltemetve mélyen egy sarokban, gyakran oly sötét sarokban, hogy nehéz megtalálni ott; ha elkezdjük levadászni, vagyis, ha magunkévá tesszük, koncentrálunk, ha követjük a mozgás pályáját annak eredetéhez, találunk valami olyant mint egy feltekeredett kicsi kígyó, valamit, néha egészen aprót, mint egy borsószem, ám az nagyon fekete és nagyon mélyre elrejtett.

És akkor itt két módszer van: vagy nagyon intenzív megvilágításba helyezzük, egy igazságtudatosság fényébe, amely olyan erős, hogy feloldja, vagy pedig elkapjuk, mint egy fogóval, kihúzzuk a helyéről és felmutatjuk tudatosságunk előtt. Az első módszer radikális, de nem minden esetben rendelkezünk az igazság fényével, így nem mindig tudjuk használni. A második módszert, azt használhatjuk, de az fáj, annyira fáj mint egy foghúzás; nem tudom, ha valaha is húzták fogatokat, de az fáj annyira mint ez, és ez itt fáj, így (Anya mutatja mellkasának közepén egy csavaró mozdulattal). És általában, az ember nem elég bátor. Amikor nagyon fáj, nos, megpróbáljuk eltörölni így, (gesztus) és ez az, amiért a dolgok továbbra is fennállnak. De ha valaki veszi a bátorságot, hogy megragadja, kihúzza és maga elé tegye, akkor is, ha ez nagyon nagyon fáj... akkor így tartjuk, (gesztus) amíg meg nem látjuk tisztán, majd feloldjuk, aztán vége. A dolog soha többé nem rejtőzik el a tudatalattiban. és soha többé nem tér vissza kellemetlenséget okozni nektek. De ez egy radikális eljárás. El kell végezni mint egy operációt.

Először nagy kitartásotok kell legyen a kutatásban, mert általában akkor, ha elkezdjük keresni ezeket a dolgokat, az elme jön, hogy száz és egy kedvező magyarázatot adjon, hogy nem szükséges keresni. Azt mondja "De nem, ez egyáltalán nem a te hibád, ez ez, ez az, hogy a körülmények, meg az emberek, ezek kívülről érkező dolgok." — mindenféle remek kifogásokat talál, amelyek, hacsak nem vagytok nagyon szilárdak elhatározásotokban, hogy elengedjétek, és aztán vége, és majd egy idő után az egész ügy újra beindul, egy kellemetlen impulzus, vagy egy dolog, amit nem akartatok, visszajön, és így mindent elölről kell kezdenetek — a napig amíg úgy döntötök, hogy végrehajtjátok az operációt. Amikor a művelet befejeződött, ennek vége felszabadulunk. Ám, mint mondtam, vigyázzatok a mentális magyarázatokkal, mert minden egyes alkalommal valaki mondja "Igen, igen, máskor nem így volt, de ez alkalommal igazán, tényleg ez nem az én hibám, ez nem az én hibám." Voilà. Akkor kész, vége, újra kell kezdeni. Ott van a tudatalatti, a dolog lemegy oda, ott marad, nagyon kényelmesen, és az első nap, amikor nem vagytok résen, hop! feljön és újra működhet. Ismerek olyan embereket, akik számára ez már több mint harmincöt éve tart, azért, mert nem oldották meg egyszer, helyesen a dolgot.

Igen, fáj, fáj egy kicsit, ennyi az egész; azután vége. Voilà.

Semmi? ... Senkinek sincs valami mondanivalója? Neked nincs? Van valami kérdésed? Neked?

Kívül a témán.

Kívül a témán? Ez a téma mindenben benne van. Akkor hogyan lehet az kívül a témán? Azt mondtuk, a tudatalatti egyetemes.

Anya, amikor valaki itt van és követi az integrál jógát, itt, ugye...

"Valaki itt" az azt jelenti "valaki az Ashranban" vagy "valaki az osztályban". Az osztályban? Nem! (Nevet)

Mi az osztályban, és az Ashram is vagyunk.

Ah bon! Akkor ?

Az biztos, hogy valaki a következő életben is itt lesz, vagyis az Ashramban? Vagy megy valahová máshová más tapasztalatokat szerezni.

Ez az adott esettől függ. Először is mit nevezel következő életnek? Úgy érted, hogy az emberek elhagyják a testüket és vesznek egy másikat?

Oui.

De ez teljesen attól az állapottól függ amiben meghaltak, és az utolsó kívánságuktól és a pszichikus döntésétől. Ez nem egy mechanikus vagy kényszerű dolog, ez mindenki számára különböző.---

Már sokszor elmondtam nektek a halál utáni sors tekintetében általában a tudat utolsó állapota a legfontosabb. Ha tehát a halál bármelyik pillanatában erősen vágyunk arra, hogy visszatérjünk és folytassuk a munkánkat, akkor a körülmények úgy rendeződnek, hogy megtehessük. A halál után azonban rengeteg lehetőség van. Vannak, akik visszatérnek a pszichikusba. Ugye mondtam, hogy a külső lény csak nagyon kevés esetben marad meg; így csak a pszichikus tudatról beszélhetünk, amely azonban mindig megmarad. És vannak olyan emberek, akiknek a pszichikusa visszatér a pszichikus tartományba, hogy feldolgozza a megszerzett tapasztalatot, és előkészítse az elkövetkezendő életet. Ez akár századokba is telhet - embertől függően.

Minél fejlettebb a pszichikus, minél közelebb van a teljes kifejlődéshez, annál több idő telik el a születések között. Vannak olyan lények, akik csak ezer-kétezer év után születnek újjá.

Minél inkább a kialakulás kezdetén vagyunk, annál közelebbiek a reinkarnációk; olyan is előfordul - összességében az alsóbb szinten, ahol az ember még igen közel van az állathoz -, hogy így történik (gesztus), nem ritka tehát, hogy az ember a gyermeke gyermekében reinkarnálódik, vagy az azt követő generációban, vagy valami ehhez hasonló. Ám ez a fejlődés igen kezdetleges szintje, a pszichikus pedig nem túl tudatos, még alakuló állapotban van. És ahogy egyre fejlettebbé válik, a reinkarnációk, miként említettem, egyre később következnek be. Amikor a pszichikus lény teljesen kifejlett, és már nem kell visszatérnie a földre, hogy tovább alakuljon, amikor teljesen szabad, akkor dönthet úgy, hogy többé nem tér vissza a földre - ha úgy találja, hogy máshol van dolga -; vagy maradhat a tiszta pszichikus tudatban is, reinkarnáció nélkül; vagy visszatérhet, amikor csak akar, ahogyan csak akar, ahova csak akar, teljesen tudatosan. És vannak olyanok is, akik univerzális szintű erővel, a Felettesértelem vagy más régiók entitásaival egyesülnek, folyamatosan a földi környezetben maradnak, és egymást követő testeket vesznek fel a munka érdekében. Ez azt jelenti, hogy abban a pillanatban, amikor a pszichikus lény teljesen kiforrott és szabad - amikor eléri fejlettsége csúcsát, tökéletesen szabaddá válik -, bármit tehet, amit csak akar, attól függően, hogy mit választ. Nem mondhatjuk tehát, hogy "ilyen, vagy olyan lesz"; a pszichikus pontosan azt teszi, amit akar, még be is jelentheti (ez megtörtént), a test halálának a pillanatában, hogy mi lesz a következő inkarnációja és mit fog tenni és előre el is döntheti, hogy mit fog tenni. Ám ezen állapot előtt, amely nem túl gyakori - teljes mértékben a pszichikus fejlettségi szintjétől, valamint a lény teljes tudata által kifejezett reménytől függ - ott van még a mentális, vitális, és fizikai tudat, egyesülve a pszichikus tudattal, amely a halál, a test elhagyásának a pillanatában megfogalmaz egy reményt, vágyat vagy akaratot, és általában ez dönti el az elkövetkezendő életet.

Úgy nem tudjuk feltenni a kérdést, hogy azt mondjuk: "Mi történik és mi a teendő?"

Mindenki akinek jár egy dolog a fejében: általános kérdést tesz fel, de valójában a fejében egy konkrét kérdés van; ám ezt - ezeket a dolgokat nem vitatja meg a nyilvánosság előtt.

CWM 7. kötet 1955. március 16.

magyar