40. (Négy nagyon nagy esemény van a történelemben: Trója...)

Nyomtatóbarát változat

40. Négy nagyon nagy esemény van a történelemben: Trója ostroma, Krisztus élete és keresztre feszítése, Krisna száműzetése Brindavánban és a beszélgetés Ardzsunával Kuruksétra mezején. Trója ostroma hozta létre Hellászt, a száműzetés Brindavánban 1   hozta létre az áhítatos vallást, (mert előtte csak meditáció és istenimádás létezett), Krisztus a keresztjéről emberségessé tette Európát, a beszélgetés Kurukséhtránál pedig még meg fogja szabadítani az emberiséget. Mégis azt mondják, e négy esemény egyike sem történt meg sohasem.

 

(1) A régi idők meditációi és itenimádásai ugyanolyanok voltak mint a maiak?

(2) Mit jelent az, hogy "a beszélgetés Kuruksétránál pedig még meg fogja szabadítani az emberiséget."?

 

(1) Az ősi időkben, mint napjainkban is, minden vallásnak megvolt a maga sajátos egyfajta meditációja és istenimádása. És mégis mindenütt, mindig, a meditáció a mentális aktivitás és koncentráció egy speciális módja, csak a gyakorlati részletei változnak. Az istenimádás a ceremóniák és rítusok egy sora, amelyeket gondosan és pontosan végrehajtott egy istenség tiszteletére.

Itt Sri Aurobindo, a védikus és védantikus időkbeni ősi India istenimádatára és meditációjára utal.

 

(2) A beszélgetés Kuruksétránál a Bhagavad Gíta.

Sri Aurobindo úgy ítéli meg a Gíta üzenetét, hogy alapja lehet annak a nagy spirituális mozgalomnak, amely egyre inkább a felszabaduláshoz, azaz hamisságtól és tudatlanságtól való megmeneküléshez, az igazsághoz vezette és vezetni fogja az emberiséget.

Az első megjelenése idejétől kezdve, a Gíta egy óriási spirituális tett volt; de Sri Aurobindo által adott új értelmezéssel befolyása jelentősen megnőtt, és meghatározóvá vált.

 

1960. június 29.

 


1 A gyermek Krisna menedéket kapott Brindavanban, azért, hogy megmeneküljön a nagybátyja Kansa, Mathurába zsarnok királyától. (vissza)

magyar