Satprem és Sujata

Nyomtatóbarát változat

 

Anurag Banerjee Interjúja
Nirmal Singh Nahar (Sujata Nahar bátyja)-al

 

Satprem és Sujata Nahar halálának második évfordulójakor meginterjúvoltam Nirmal Singh Nahar-t, aki megosztotta velem emlékeit róluk. Következnek a neki feltett kérdéseim:

Mik a legelső emlékeid Satpremről? Hogyan és hol találkoztál vele?

Amikor Charles François Marie Baron eljött Pondicherry-be mint Kormányzó. Satprem, akit abban az időben Bernard-ként ismertek, a Kormányzó Első Titkára és Információs Tisztje volt. A Kormány Épület mellett volt egy toldaléképület, itt helyezkedett el Satprem irodája. Akkoriban láncdohányos volt, és a Charminar volt a kedvenc márkája. Abban az időben bemutattak neki, mint újságírót. Amikor 1964-ben Pondicherry-be mentem először 1951 óta, újra bemutatott neki Sujata. Abban az időben Anya rendszeresen adott neki interjúkat, ő feljegyezte és, ezekből lett később az Anya Ütemterve (Agenda). Miután Anya elhagyta a testét Pranab mondott bizonyos dolgokat, amik teljes butaságok voltak, mert az Anya Ütemtervében voltak bizonyos utasítások Anya catalepsiás transzával kapcsolatosan, ami halálnak tűnhet. Mivel én akkoriban rendszeresen jártam a Sadamhi-ba, hallottam, ahogy Pranab mondta "Ez történt Anyával és az történt Anyával" és így tovább. Ez nem sokkal azután történt, hogy Anya elment. Nem tudom részletesen felidézni, hogy mit mondott pontosan, de tájékoztattam Satpremet, hogy Pranab mit mondott, mert tudni szerette volna. Abban az időben Satprem, Sujata és én, el szoktunk menni a partra sétálni. Miután Satprem és Sujata elment a Nandanam-ba - Őz (szarvas) Ház, már ott találkoztunk. Ami ezután történt mindenki számára ismert. Elhagyták Pondicherry-t és Kotagiri-ben kezdtek el lakni. Találkoztam vele néhányszor Kotagiri-ben. El is töltöttem ott pár napot.

Az 1964 és 1973 közti időszakban amikor Anya a saját szadhana-járól beszélt, és elmondta Satpremnek hogyan fejlessze a sajátját, érintettétek bárhogy az általa végzett jóga természetét?

Nem, semmilyen részletet nem ismertem. Azért, mert nem érdekelt. Azt sem tudtam Sujata mit művel. Engem lefoglalt az én életem, őket meg az övék. Azt sem tudtam, hogy Abbhay Singh [legfiatalabb öccse és 1940 óta Asramita] mi mindenért felelt az Asramban. Azt tudtam, hogy főleg ő felügyeli a Workshopot

Az Agenda volt az egyetlen konfliktusforrás a Kuratórium és Satprem között?

Igen, mert Anya tett az Ütemtervben néhány kedvezőtlen kijelentést a Kurátorokra, különösen Navajata-ra. Ők az összes ilyen megjegyzést ki szerették volna venni, Satprem pedig erősen tiltakozott ez ellen. Azzal érvelt, hogy egy sort sem szabad kivenni abból amit Anya mondott. Ez mind fel van véve kazettára és még mindig elérhető, Anya hangjával. Ezért nem merül fel annak kérdése, hogy ráerőltessenek bármit az Agendára.

Sujatat is elküldték Satpremmel együtt?

Nem, Sujata-t nem küldték el. Csak Satpremet küldték el.

De tiltakozott bárki az Asramban amikor elküldték Satpremet?

Sokan tiltakoztak, de nem emlékszem kik voltak. De a fő tiltakozás Sir C.P.N. Singh-től jött. Abhay Singh tudta, hogy az Asramiták közül kik tiltakoztak.

De mi a helyzet azokkal Anya bizalmasaival, például Nolini Kanta Gupta vagy M.P. Pandit akik jól ismerték Satpremet? Ők is némák maradtak?

Sem M.P. Pandit sem Nolini nem volt Anya bizalmasa akkoriban. Egyedül Pranab irányított mindent. Mindenki más, csak bábú volt. Még Anya fiának, Andrének is Pranab diktált, hogy mit szabad megtennie és mit nem, ő pedig engedelmeskedett. Senki még egy szót sem ejthetett ki előtte. Csak amikor minden előkészület megtörtént és egy új ruhát adtak Anyára, értesítették Nolini-t Anya eltávozásáról. Senkinek nem volt esélye bármit tenni. Amikor Satprem felkérte az embereket, hogy vigyék vissza Anya testét a szobájába, senki nem hallgatott rá. Pranab sosem tudta elviselni Satpremet. Nolini nem mondhatott semmit. Pranab nagyon tisztán kimondta, hogy nem akar semmit meghallgatni. Ez fel van véve kazettára. [Lásd Anya Ütemtervét, XIII. Kötet, 1973 Április 7.-e]

Mesélj nekünk az 1978 utáni életükről, miután letelepedtek Kotagiri-ben.

Kezdetben több évig semmilyen kapcsolatunk nem volt. Sok év után kezdtem el látogatni őket. Néha kaptam Sujata-tól levelet. Satprem nem írt. Amikor könyveket küldött nekem, csak akkor írt beléjük egy sort. Valószínűleg a 80as vagy 90es évektől kezdtem látogatni őket. Nem mentem egyenesen Kotagiri-be. Először Coimbatore-ba mentem és Sujata odajött Micheline-vel néhány órára. Aztán egyszer elmentem Mysore-ba a feleségemmel, és ott maradtam két napig; majd továbbmentünk Pondicherry-be. És ezt követően így volt, minden évben elmentünk Pondicherrybe, visszafelé elmentünk Kotagiribe onnan pedig Calcutta-ba. Azokban az időkben mesélt nekem Satprem a sadhana-járól és a nehézségeiről, amivel szembe került. Nagyon felizgatta, ahogy látta India politikai rendszerét szétmállani. Mindig kitartott amellett, hogy ezt teljesen össze kell törni, szétzúzni, így [jobb ököllel a bal tenyerébe üt]. Három vagy négy évvel az eltávozása előtt mivel nem volt jó bőrben azt a tanácsot kaptuk, hogy ne menjünk oda mert Sujata gondozza őt és nem tud semmi másnak időt szentelni.

Monsieur Baron családtagjai jártak meglátogatni Satpremet. Sokra tartották. Nagyon tisztelték Franciaországban. Miután elhagyta a testét Franciaország és más európai országok ennek nagy nyilvánosságot adtak, de semmilyen nyilvánosságot nem adott India.

Milyen nehézségekkel küszködött Satrem a szadhana-ja során?

Ugyanazokkal, amikkel Anya.

És hogyan birkózott meg velük?

Azt nem tudom.

Nem fedte fel?

Nem.

Volt Satpremnek bármilyen nehézsége a Sri Aurobindo Asram miatt, miután elhagyta azt?

Ó igen. Kémrendszerük volt. Ahogy a Jegyzetekben le van írva [Egy Apokalipszis Jegyzetei] Dehradun-ban volt és akkor adták neki oda az elküldéséről szóló tájékoztatást, amikor senkinek nem lett volna szabad tudnia, hogy ott van. Évekig Satprem és Sujata Franciaországban volt, aztán elmentek Amerikába is. Miután Kotagiribe jöttek, a jelentések elmondták, hogy Kotagiriben vannak. Ezt tudta J.R.D. Tata, C.P.N. Singh és néhány más, akik a delhii Anya Kutató Intézet Megbízottjai lettek.

Hogyan láttad Satprem szadhana-ja fejlődését?

Mindig mély koncentrációban volt. Néha az én vállamra támaszkova sétált, de leggyakrabban Sujata-ra támaszkodott. Ez azért volt, mert képtelen volt magáról gondoskodni. Nem volt tudatában fizikai egészségének. És néha kiült a küszöbre; egyszerűen ott ültünk és ő beszélt vagy egyszerűen meditált. A házuk gyepén egy bokor mellett állt egy kis Shíva-lingam (indiai falloszjelkép) aminek gyakran tartott istentiszteletet. És volt egy bálvány Ganesha-ról a bejáratnál; minden reggel elment és virágokat ajánlott fel neki.

2006-ban Satprem küldött egy írást Kireet Joshi-nak amiben azt írta "Elértem a célt." Milyen célra utalt? Ez a fizikai átalakítás vagy a szupramentális tudatosság fizikai tudatosságában való lehorgonyzásának folyamata volt?

Ezt nem tudom. Korábban nekem is írt, hogy elérte a célt. Azt tudom, hogy a szupramentális Fény eljött a testébe. Egész testében volt egy jellegzetes kisugárzás. Ezt megfigyeltem. Az, ahogyan sétált megmutatta, hogy semmilyen fizikai tudása nem volt a saját testéről, ezért kellett, hogy Sujata gondoskodjon róla.

Mondj nekünk valamit Sujata szadhana-járól!

Sujata nagyon csendes volt a saját sadhanajával kapcsolatban. Nagyon magas szintet elért sadhanajában, de soha nem fedte fel kivéve, amit magánbeszélgetéseiben mondott. Néha elmesélte néhány tapasztalatát és ezek elárulták, hogy nagyon magas szinten volt. Tudhattuk, hogy tudatossága nagyon magas szinten volt. A szupramentális tudatosság jelen volt benne de olyan egyszerű módon élt és annyira jól alkalmazkodott hozzá, hogy látni kellett, hogy el lehessen hinni. Mélységes könyörület volt benne, és ez elő szokott jönni.

2006 Novemberében kaptam egy levelet Sujatatól amiben ezt írta Saptremről: "Elmélyült tapasztalataiban, ahogy követi Sri Aurobindo és az Anya nyomait." De öt hónapon belül megtudtuk, hogy Satprem eltávozott, Sujata pedig követte. Kérlek, mond el mit tudsz az utolsó napjaikról.

Satprem nem lett beteg. Teljesen elvesztette tudatosságát a fizikai létezésével kapcsolatban. Ő maga sem tudta, hogy mit csinál. Ezért kellett, hogy Sujata éjjel-nappal vigyázzon rá, mert nagyon intenzív volt az állapota az eltávozása előtti hat hónapban. Sujata egy szemhunyásnyit sem aludt. Hogyha ágyba ment éjjel, Satprem felkiáltott "Ma Douce" (drágám) tehát természetesen folyamatosan gondoznia kellett. Fokozatosan romlott az egészsége és ő is ágyban fekvésre kényszerült. Pratip unokaöcsém szerint, aki látta őt halála előtt még olyan állapotban sem volt, hogy kórházba szállítsák, és nem volt túl tudatos. A leány testvérem Suprabha és Pratip voltak az utolsók, akikkel beszélt.

Te nem beszéltél vele?

Nem, nem beszéltünk. Majdnem másfél hónappal Sujata eltávozása előtt véletlenül felhívtam ő pedig felvette a telefont. Akkor beszéltünk utoljára egymással. Csak tréfásan csevegtünk. Mielőtt elhagyta testét, számos napig fél-tudatos állapotban volt. Akkoriban Palitana-ban voltam. Mindennap felhívtam, és érdeklődtem az egészsége felől. 2007 Május. 3.-án tértem vissza Calcuttába. A következő nap reggel Suprabha elmondta, hogy Sujata eltávozott.

Mi történt Satprem és Sujata földi maradványaival?

A Föld Végén, vagyis a kotagiiri házuk gyepében, Saptrem és Sujata egymás mellé lett eltemetve, közel ahhoz a bokorhoz ahová a Shíva-lingamot helyezték.

Mesélj nekünk valamit a szerepről amit Sujata játszott Satprem szadhana-jában.

Egy mondatban azt tudnám mondani: Sujata nélkül Satprem nem volt teljes. És Satprem nélkül talán Sujata nem ért volna el ennyit. Lényegében Sujata-nak gyönyörű lelke volt gyerekkora óta ami fejlődött az Anya és Pavitra alatt, aztán kivirágzott Satprem társaságában.

 

FÜGGELÉK

Ami most következik az egy rövid leírása Satprem és Sujata Nahar utolsó napjainak amit Shrimati Suprabha Nahar, Sujata Nahar és Shri Kireet Joshi legfiatalabb húga mesélt nekem:

Két hónappal azelőtt, hogy Satprem elhagyta testét azt mondta: "A munka elvégeztetett." A vég 2007. Április 9.-én, hétfő reggel jött. Az utolsó szó amit mondott reggelizés közben: "MA." Az őt gondozó hölgy és Sujata Nahar segített neki felállni az ágytól és leülni az ágy melletti kanapéra. Amikor elment elhúzni a függönyöket, hogy bejöhessen a reggeli nap, két torokhangot hallott. Odament és látta, hogy Satprem elment, egy ülő helyzetben, egyik szeme csukva, a másik Sri Aurobindó fényképét nézve. A következő éjjel testét kertjében nyugovóra helyezték.

Sujata Nahar már akkor is fekvésre kényszerült amikor Satprem elhagyta testét. Felhagyott a beszéddel és csak azt jelezte, hogy hajlandó-e elfogadni a folyékony ételt amit adtak neki vagy nem. Néha felszólalt: "Ma, Ma." Május 4.-én 2007-ben, pontosan 25 nappal Satprem fizikai eltávozása után, éppen Anya Ütemtervéből olvasott (1966 Április 20., Anousuya halálesete). Utána kapott inni vizet, ami elfogadott és nem sokra rá elhagyta a testét.

 

ref.

 

magyar