A négy önmegtartóztatás és a négy megszabadulás 2.

Nyomtatóbarát változat
Amikor egy gondolatot beszédben kifejezünk, akkor a hang rezgése jelentős hatalommal rendelkezik, hogy a leganyagibb szubsztanciát kapcsolatba hozza a gondolattal, konkrét és hathatós valóságot adva neki ezáltal. Ezért nem szabad emberekről vagy dolgokról sosem rosszat szólni, illetve olyan dolgokat mondani, amelyek a világban működő isteni megvalósítás folyamata ellen mennek. Ez egy abszolút általános szabály. És mégis van egy kivétel. Ne kritizáljunk semmit, kivéve, ha ezzel egyidejűleg rendelkezünk azzal a tudatos hatalommal és aktív akarattal, hogy a bírált folyamatokat vagy dolgokat megszüntessük vagy átalakítsuk. Ennek a tudatos hatalomnak és aktív akaratnak ugyanis megvan a képessége, hogy az Anyagot eltöltse azzal a lehetőséggel, hogy reagáljon és visszautasítsa a rossz rezgést, végül pedig kijavítsa azt, azért hogy lehetetlenné váljon számára folytatnia a kifejeződését a fizikai síkon.
 
Ezt csak az a személy képes kockázat vagy veszély nélkül megtenni, aki a gnosztikus [szupramentális] birodalmakban mozog, és mentális képességeiben birtokolja a szellem fényét és az igazság hatalmát.
 
Ő, az isteni dolgozó, mentes minden kedvezéstől és ragaszkodástól; lebontotta egójának korlátait, most pedig a földön csupán a szupramentális cselekvés tökéletesen tiszta és személytelen eszköze.
 
Fordítás: FB, Sri Aurobindo Idézetek.
magyar