Satprem (Bernard Enginger)

Nyomtatóbarát változat

SatpremPárizsban született 1923-ban. Gyermekkorában Bretaigne-ban tengerészkedett. A Gestapo 20 éves korában letartóztatta, másfél évet töltött egy koncentrációs táborban. Szabadulván első útja Egyiptomba vitte, aztán Indiába, ahol Pondicherryben betöltötte első és utolsó állását, mint szállítmányozási ügyintéző. Felfedezte az "új evolúciót", Sri Aurobindo látomását: "Az ember átmeneti lény". A régi emberi fajtól megcsömörlötten Dél-Amerikába távozott. Először Guyana-ban kalandozott, ahol egy évet töltött az amazoniai dzsungel szívében (ez szolgált első regénye alapjául: The Gold Washer - Az aranymosó). Azután Braziliába vette útját, és végül Afrikába, örökösen keresve az "igazi kalandot".

1953-ban 30 évesen visszatért Indiába, ahol kolduló szerzetesnek állt, gyakorolta a tantrizmust (ez szolgált alapjául második regényének, By the Body of the Earth - A Föld teste által). Ezt követően elhagyta a korábbi ösvényeket, hogy Anya és Sri Aurobindo szolgálatába szegődjék, akinek első nem elbeszélő művét szentelte: Sri Aurobondo or the Adventure of Consciousness - Sri Aurobindo avagy a tudatosság kalandja, aztán a másodikat: On the Way to Supermanhood - Úton az emberfölötti felé. 19 éven keresztül maradt Anyával, bizalmasa és tanújaként, összegyűjtött számtalan személyes beszélgetést, amit kiadott Anya ütemterve címmel. Miután Anya elhagyta a testét 1973-ban az Ashram egy élő kísérletből egy sztereotipizált intézménnyé változott.

1978-ban - Anya száz éves lett volna ekkor - az Ashram megbízottai 'kizárták' Satpremet a trilógia (The Divine Materialism, The New Species, The Mutation of Death - Az isteni materializmus, Az új faj, A halál mutációja) miatt amit Anya életéről és kísérletéről írt. Aztán írt egy mesét, Gringo, címmel ami a dzsungelben játszódik, akár csak 20 évvel korábban írt első regénye.

Satprem és Sujata1978-tól tovább Satprem és Sujata -akivel az ashramba érkezésekor ismerkedett meg és azóta együtt voltak - messze éltek Pondicherry-től és kizárólag Sri Aurobindo és Anya munkásságának és a test sejt tudatosságában való kísérletezésnek szentelték magukat. Megírta a The Mind of the Cells - A sejtek elméje, -t Anya felfedezésének párlatát: a genetikus programozás megváltoztatását, és a halál egy másik szemléletét. Ötvenkilenc évesen teljesen visszavonult, hogy nekivágjon az utolsó kalandnak, "a nagy átjáró" megkeresésének, az Emberen túli evolúcióban. Az 1984-ben adott utolsó interjúja alapján írodott Az élet Halál nélkül című könyve, ahol leírta testen belüli tapasztalatainak kezdetét. 1989-ben, miután hét évet töltött a "testen belüli ásással", Satprem írt egy rövid önéletrajzi beszámolót, A Föld lázadását, amiben áttekinti az Ember jelenlegi helyzetét.

2007 Április 9.-én Satprem 84 évesen elhagyta a testét. Egy hónappal később, 2007 Május 4,-én Sujata szintén elhagyta a testét.

 

 

magyar