45. (A logika az Igazság legnagyobb ellensége, ahogyan az önelégültség...)

Nyomtatóbarát változat

45. A logika az Igazság legnagyobb ellensége, ahogyan az önelégültség a legnagyobb ellensége az erénynek – mert az egyik nem látja a saját tévedéseit, és a másik sem a saját tökéletlenségeit.

 

Mi a logika szerepe és értelme az életünkben?

A legjobb válasz amit adhatok a kérdésedre a következő idézet a Jóga Szintéziséből  "Az értelem jellegzetes képessége, a maga teljességében, egy logikus működés, amely először is megfigyelés és feldolgozás által minden elérhető alapanyagot és adatot biztosít magának, majd ezekre alapozva tevékenykedik egy eredő tudás érdekében, amelyet a gondolkodási képességeinek első használatával szerez meg, bizonygat és terjeszt ki, és végül az eredményeinek a helyességét egy alaposabb és előírásosabb, körültekintőbb, megfontoltabb és szigorúan logikus tevékenységgel biztosítja magának, amely az eredményeket teszteli, elutasítja vagy jóváhagyja, bizonyos jól megalapozott, gondolkodás és tapasztalás által kifejlesztett normáknak és eljárásoknak megfelelően." 1

Ám ebben az aforizmában Sri Aurobindo nem az értelemről beszél. A logikáról beszél, amely az értelem partnere és eszköze.

A logika az a művészet, amely egy elgondolást helyesen levezet egy másikból, és kikövetkezteti egy tény minden következményét. De a logika önmagában nem rendelkezik a képességgel, hogy felismerjük az igazságot. Így logikád lehet vitathatatlan, ám ha kiindulási pontod téves, a következtetéseid is tévesek lesznek, logikád helyességének ellenére, vagy éppen azért. Ugyanez igaz az önelégültségre, amely az erényes felsőbbrendűség érzése. Az erényed hatására lenézel másokat, és ezen önelégültség megvetéssel tölt el azok felé, akikről úgy gondolod kevésbé erényesek mint te magad, ezzel teljesen értéktelenné teszed erényedet.

Ezért Sri Aurobindo azt mondja aforizmájában, hogy a logika az igazság legnagyobb ellensége, mint ahogy az erényes fölény érzése az erény legnagyobb ellensége.

 

1960. augusztus 24.

 


1 The Synthesis of Yoga, Cent. Vol. 21, p. 820. (vissza)

magyar