Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/mother/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

44.

Nyomtatóbarát változat

44.  Csak azok a gondolatok igazak, amelyeknek az ellentéte is igaz a maga idejében és alkalmazási területén; a kétségbe vonhatatlan dogmák a legveszélyesebb valótlanságok.

 

Miért a vitathatatlan dogmák a legveszélyesebbek?

Az abszolút, végtelen, örök Igazság elképzelhetetlen az elme számára, mely csak azt érti, ami térbeli, időbeli, töredékes és korlátozott.

És így, a mentális síkon az abszolút Igazság szétválik megszámlálhatatlan töredékes és ellentétes igazsággá, melyek a maguk teljességében, amennyire csak lehetséges reprodukálni igyekszenek az eredeti Igazságot.

Ha ennek a teljességnek egy elemét külön vesszük és megerősítjük, hogy csakis ez igaz, bármennyire központi vagy átfogó elem is, szükségszerűen hazugsággá válik, mivel tagadja a Totális Igazság minden további részét.

Pontosan így jönnek létre a vitathatatlan dogmák és ezért a legveszélyesebb típusú hazugságok – mert mindegyikük kijelenti, hogy ő az egyedüli igazság, ezzel kizárva az összes többi igazságot, melyek a megszámlálhatatlan és kiegészítő egységükben, fokozatosan, egyre inkább kifejezésre juttatják a végtelen, örök, abszolút Igazságot.

 

1960. augusztus 27.

magyar