Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/mother/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

37. (Egyesek azt mondják, Krisna sohasem élt, ő egy legenda. Úgy...)

Nyomtatóbarát változat

37. Egyesek azt mondják, Krisna sohasem élt, ő egy legenda. Úgy gondolják a földön; mert ha Brindaván sehol sem létezett, akkor a Bhagvatot 1 nem lehetett volna megírni.

 

Vajon Brindaván létezik máshol, mint a Földön?

Az egész föld mindenestül egyfajta koncentráció, valaminek egy koncentrációja, amely létezik más világokban, és láthatatlan az anyagi szemnek. Minden dolog megnyilvánította itt princípiumát, eszméjét vagy eszenciáját, valahol a finomabb régiókban. Ez egy elengedhetetlen feltétele a megnyilvánulásnak. És a megnyilvánulás fontossága mindig a megnyilvánult dolog eredetétől fog függeni.

Az isteneknek a világa egy ideális és harmonikus Brindaván, amelyről csupán egy torzulás és karikatúra a földi Brindaván.

Azok akik fejlettek belül valamelyik a érzékeikben vagy az elméjükben, érzékelik ezeket a realitásokat, amelyek teljesen láthatatlanok a közönséges embereknek, és megkapják inspirációikat azoktól.

Így a Bhágavad írója vagy írói, biztosan kapcsolatban voltak egy egész belső világgal ami gyönyörű, és valóban valós és létező, ahol láttak, és tapasztaltak mindent, amit leírtak vagy kinyilatkoztattak.

Krisna akár létezett földön élő emberi formában, akár nem, csak nagyon másodlagos fontosságú (kivéve talán egy kizárólag történeti szempontból), mert Krishna egy valós, élő és aktív lény; és az ő befolyása az egyik nagy tényező, a föld fejlődésében és átalakulásában.

 

1960. június 8.

 


1 Krisna története, ahogy azt a Bhágavata-purána elbeszéli. (vissza)

magyar