Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/mother/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

35.-36. (Az emberek még mindig szerelmesek a bánatba; amikor látnak...)

Nyomtatóbarát változat

35. Az emberek még mindig szerelmesek a bánatba; amikor látnak valakit, aki túlságosan felette áll bánatnak vagy örömnek, szidják, és rákiáltanak: “Ó, te érzéketlen!” Ezért Jézus még mindig ott függ Jeruzsálemben a kereszten.

36. Az emberek szerelmesek a bűnbe; amikor látnak valakit, aki túlságosan felette áll bűnnek vagy erénynek, szidják, és rákiáltanak: “Ó, te kötelezettség szegő, te bűnös és erkölcstelen!” Ezért Sri Krisna a mai napig nem él Brindavánban 1.

 

Bárcsak lenne magyarázata ennek a két aforizmának.

Amikor Krisztus eljött a földre, magával hozta egy testvériség, szeretet és béke üzenetét. De meg kellett halnia fájdalomban a kereszten, hogy üzenetét meghallják. Mert az emberek fenntartják a szenvedést és gyűlölködést, és azt akarják, hogy Istenük velük szenvedjen. Akarták ezt amikor Krisztus eljött, és a tanítása és áldozata ellenére ők még mindig ezt akarják; és annyira ragaszkodnak a fájdalmukhoz, hogy szimbolikusan Krisztus még mindig a keresztjén függ, szenvedve állandóan az emberek üdvösségéért.

Ami Krisnát illeti, eljött a földre, elhozni a szabadságot és örömöt. Eljött hirdetni az embereknek, hogy rabszolgái a Természetnek, a szenvedélyeiknek és hibáiknak, hogyha menedéket keresnének a Legfelsőbb Úrban, mentesek lennének minden szolgaságtól és bűntől. Ám az emberek nagyon kötődnek bűneikhez és erényeikhez, (bűn nélkül nem lenne erény) szerelmesek bűneikbe, és nem tűrik úgy, hogy bárki is szabad legyen és minden hiba felett álljon.

Ezért Krisna, bár halhatatlan, nincs jelen pillanatnyilag Brindavánban egy testben.

 

1960. június 3.

 


1 A hely, ahol Sri Krisna a gyermekkorát töltötte, és az isteni szeretet egy szimbóluma. (vissza)

magyar