Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/mother/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

38. (Különös! A németek megcáfolták Krisztus létezését; mégis...)

Nyomtatóbarát változat

38. Különös! A németek megcáfolták Krisztus létezését; mégis a keresztre feszítése még mindig nagyobb sorsdöntő tény marad, mint Caesar halála.

 

A tudatosságnak milyen síkjához tartozik Krisztus?

Az Esszék a Gíitáról című művében Sri Aurobindo három Avatár nevét említi és Krisztus az egyik közülük 1. Egy Avatar a Legfelsőbb Úr egy emanációja, aki emberi testet ölt a földön. Hallottam, Sri Aurobindo maga mondta, hogy Krisztus a Legfelsőbb Úr szeretet aspektusának egy emanációja volt.

Cézár halála döntő változást jelentett Róma és a tőle függő országok történelmében. Ezért fontos esemény az európai történelemben.

Ám Krisztus halála egy új szakasz kiindulópontja volt az emberi civilizáció evolúciójában. Ezért Sri Aurobindo azt mondja nekünk, hogy Krisztus halála volt a nagyobb történelmi jelentőségű, azaz nagyobb történelmi következményekkel járt mint Cézár halála. Krisztus története, mint már mondtam, az isteni áldozat konkrét és drámai kihirdetése: a Legfelsőbb Úr, aki Minden-Fény, Minden-Tudás, Minden-Hatalom, Minden-Szépség, Minden-Szeretet, Minden-Üdvösség, elfogadja, hogy magára vállalja az emberi tudatlanságot és szenvedést az anyagban, hogy segítsen az embereknek kilábalni a hamisságból, amelyben élnek, és amely miatt meghalnak.

 

1960. június 16.

 


1 A másik kettő Sri Krisna és Buddha. (vissza)

magyar