Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/mother/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

55.

Nyomtatóbarát változat

55.  Légy tágas bennem, ó Varuna; légy hatalmas bennem, ó Indra; ó Nap, légy nagyon fényes és ragyogó; ó Hold, légy csupa báj és üdeség. Légy kegyetlen és rettenetes, ó Rudra; legyetek féktelenek és sebesek, ó Marutok; légy erős és bátor, ó Arjama; légy érzéki és élvezetes, ó Bhaga; légy gyöngéd és kedves és szerető és szenvedélyes, ó Mitra. Légy világos és feltáró, ó Hajnal; ó Éj, légy ünnepélyes és várandós. Ó Élet, légy teljes, készséges és derűlátó; ó Halál, vezesd lépteimet palotából palotába. Hangold össze ezeket mind, ó Brahmanaszpati. Ne legyek alávetve ezeknek az isteneknek, ó Káli.

 

Miért tulajdont Sri Aurobindo nagyobb jelentőséget Kalinak?

Jó és szükséges birtokolni minden isteni sajátságot, melyet ezek az istenek képviselnek és szimbolizálnak; ezért hívja és kéri őket Sri Aurobindo, hogy vegyék birtokba természetét. De annak, aki a Legfelsőbbel akar egyesülni, aki a legfelsőbb Megvalósulásra vágyik, ez nem lehet elegendő. Végezetül ezért hívja fel Kalit, hogy megadja neki a hatalmat ahhoz, hogy tovább jusson mindegyiknél. Mivel Kali az egyetemes Anya leghatalmasabb aspektusa és az ő hatalma nagyobb, mint az általa megalkotott összes istené. Vele egyesülni annyit tesz, mint hatalmasabbá, teljesebbé, erősebbé válni, mint az összes isten együtt véve és ez az oka annak, hogy Sri Aurobindo a vele való egyesülést a többiek fölé helyezi és azon is túl.

 

1961.február 2.

magyar