Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/mother/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

53.-54.

Nyomtatóbarát változat

53.  A vallási felekezetek marakodása olyan, mint az edényeknek a civakodása, hogy melyiknek lesz egyedül megengedve, hogy tartalmazza a halhatatlanná tevő nektárt. Hagyjuk őket veszekedni, nekünk az a dolgunk, hogy hozzáférjünk a nektárhoz, legyen az bármelyik edényben, és elérjük a halhatatlanságot.

54.  Azt mondják, hogy az edény illata átalakítja a szeszt. Ez az íz; de mi képes megfosztani a halhatatlanná tevő képességétől?

 

(1) Mi ez a halhatatlanná tévő nektár, melyről Sri Aurobindo beszél? Mi van ebben a nektárban, ami a halhatatlanság hatalmát adja számunkra? Ez fizikai halhatatlanság?

(2) Amikor megtaláljuk ezt a nektárt, mi történik a vallási szektákkal? Elérik a céljukat? 15

A halhatatlanná tévő nektár a legfelsőbb Igazság, a legfelsőbb Tudás, az Egység a Legfelsőbbel, mely a halhatatlanság tudatosságát nyújtja. Minden vallási szektának meg van a saját módszere az Isteni megközelítéséhez, ezért hasonlítja őket Sri Aurobindo különböző edényekhez. De ő azt mondja: Nem számít, hogy melyik ösvényt követed, egyedül a cél fontos, és a cél azonos, bármelyik ösvényt is követed. A nektár ugyanaz, bármelyik edény tartalmazza is. Egyesek szerint az edény íze, az ösvény, melyet követsz, megváltoztatja a nektár ízét, vagyis befolyásolja az Istenivel való egyesülésed. Sri Aurobindo válaszol: A megközelítés talán más, mindenki azt választja, amelyiket előnyben részesíti, vagy amelyik leginkább megfelel az ízlésének, de a nektár maga, az Istenivel való egyesülés, mindig megtartja a hallhatatlanság hatalmát. Most, amikor azt mondjuk, hogy az Istenivel való egyesüléssel megszerezzük a halhatatlanság tudatosságát, az azt jelenti, hogy a bennünk lévő tudatosság egyesül azzal, ami halhatatlan és evégett halhatatlannak érzi magát. Tudatában leszünk azoknak a területeknek, ahol a halhatatlanság létezik. De ez nem jelenti azt, hogy a mi fizikai anyagunk átalakul és halhatatlanná válik. Ehhez egy egészen más eljárás szükséges. Először is, nem csak hozzá kell jutnod ehhez a tudatossághoz, hanem le is kell hoznod az anyagi világba és engedned kell dolgozni nem csak a fizikai tudatosság átalakításán, hanem a fizikai anyag átalakításán is, mely egy egészen tekintélyes feladat.

Végezetül, nem szabad összekeverned a személyes megvalósulást és az emberiség egészének megvalósulását. Amint megtaláltuk a nektárt, fölé kerülünk minden vallási szektának; nincs többé semmilyen értelmük vagy hasznuk számunkra. De általában, az emberek számára általában, ezek a dolgok továbbra is ösvényként tartják meg értéküket és hasznosságukat, amíg el nem érik a megvalósulást.

 

1961.január 28.

15 Írásbeli kérdés és válasz
magyar