341.-343. A Demokrácia az emberi lélek tiltakozása volt

Nyomtatóbarát változat

341. A Demokrácia az emberi lélek tiltakozása volt az egyeduralkodó, a pap és a nemes szövetséges önkényuralma ellen; a Szocializmus az emberi lélek tiltakozása a plutokratikus demokrácia önkényuralma ellen; az Anarchizmus valószínűleg az emberi lélek tiltakozása lesz egy bürokratikus Szocializmus zsarnoki elnyomása ellen. Lármás és türelmetlen menetelés illúziótól illúzióig és kudarctól kudarcig - ez Európa fejlődésének metaforája.

342. A Demokrácia Európában a miniszter, a korrupt képviselő vagy a haszonleső kapitalista uralma, amit egy ingadozó néptömeg alkalmi szuverenitása álcáz; a Szocializmus Európában valószínűleg a hivatalnok és a rendőr uralma lesz, amit egy absztrakt Állam elvont szuverenitása álcáz. Hiú ábránd azt kérdezni, melyik a jobb rendszer; azt lenne nehéz eldönteni, melyik a rosszabb.

343. A demokrácia előnye az egyéni élet, szabadság és javak biztonsága az egyetlen zsarnok vagy a néhány önző személy szeszélyétől; bűne az emberiségben a nagyság hanyatlása.

 

Minden emberi kormányzat hazugság, vagy kiméra. Csak akkor reménykedhetünk, hogy egy napon a Föld az Igazsággal lesz irányított, ha ezt az Igazságot a Legfelsőbb Úr nyilvánvalóvá  teszi mindenki számára.

1970. február 18.

magyar