Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/mother/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

24.

Nyomtatóbarát változat

24.  Amikor balszerencsétől szenvedek, és azt gonoszságnak nevezem, vagy féltékeny vagyok és csalódott, akkor tudom, hogy ismét felébredt bennem az örökös bolond.

 

Mi is ez a "balszerencse", és miért következik be?

Ha azért cselekszel, hogy egy bizonyos eredményt elérj, és ha ez az eredmény nem az, amit vártál, akkor ezt "Balszerencsének" hívod. Általánosan, minden egyes olyan esemény, amely váratlan, vagy félelmet keltő, a hétköznapi elme által balszerencsének (pech-nek) minősül. Miért jön el, következik be ez a balszerencse? Minden esetben más ennek az oka, vagy inkább csak az esemény UTÁN merül fel a dolgok megmagyarázásának igénye arra késztet bennünket, hogy okokat keressünk. De leggyakrabban a körülmények általunk történő értékelése "vak" és téves! Ignorálva ítélkezünk. Csak később, olykor nagyon sokkal később jutunk el a szükséges perspektívához, s látjuk meg az események láncolatát és az átfogó eredményeket, azaz látjuk a dolgokat úgy, ahogy azok tényleg voltak. s ekkor felfogjuk, hogy ami rossznak tűnt számunkra, az valójában nagyon hasznos volt, segített nekünk elérni a szükséges (belső) fejlődést.

Sri Aurobindo egy olyan ember állapotát írja le, aki belesüppedt a tudatlanságba és a vágyaiba, s aki mindent szűk látókörű és korlátolt egója szemszögéből ítél meg, mint egy “örök bolond”. A dolgok helyes megértéséhez és megérzéséhez az embernek egyetemes látásmóddal kell rendelkeznie, valamint tudatában kell lennie az Isteni Jelenlétnek és Akaratnak (vagy Szándéknak) mindenben, minden körülmények között.

Ekkor tudjuk azt, hogy bármi is történik velünk, az mindig a javunkat szolgálja, ha a lélek szemszögéből tekintjük az életet az idő múlása során.

 

1960. március 16.

magyar