Hibaüzenet

Notice: Undefined offset: 1 counter_get_browser() függvényben (/var/www/html/mother/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc 75 sor).

14. (A hallucináció a Tudománynak a kifejezése azokra a rendszertelen...)

Nyomtatóbarát változat

14. A hallucináció a Tudománynak a kifejezése azokra a rendszertelen felvillanó sejtésekre, amelyekben még mindig részesülünk az anyagban való elmélyedésünk miatt tőlünk elzárt igazságokból; a véletlen a kifejezés a művészi tökély szokatlan ecsetvonásaira annak a legfelsőbb és egyetemes Intelligenciának a munkálkodásában, amely tudatos lényében, akár egy festővásznon, megtervezte és megvalósította a világot

 

Mit jelképez a "művész" itt?

 

Itt a Sri Aurobindo, a világmindenség teremtojének a Legfelsőbb Úrnak a munkáját egy festőművész munkájához hasonlítja amint az ő tudatos létezésében lendületes ecsetvonásokkal mint egy festővásznon a világnak a képét festi. És amikor "szokatlan ecsetvonásokkal" fest egyik ecsetvonást másik felett, nekünk az egy "véletlen".

Általában a "véletlen" szó azt sugallja, tudattalan, értelmetlen lehetőség. Sri Aurobindo azt akarja megértetni velünk, hogy lehetőségnek és tudattalanságnak semmi köze ezen jelenséghez; ellenkezőleg. ez a kifinomult izlés, és annak a fajta tudatosságnak eredménye amellyel a művészek rendelkeznek. és ez felfed egy mély intenciót.

 

1960. január 12.

magyar