1957. keltezetlen 1. (a végzetről)

Nyomtatóbarát változat

Az Anya

Agendája

 

Amikor egy súlyos döntést kell meghozni, honnan tudhatja az ember, hogy melyik irányban várja az igazi végzete? 1

Nem egy végzetünk van, hanem számos.

Ezek mindegyikének joga van újraegyesülni a legfelsőbb Eredetével, bármi is annak a helye a világ rendjében. Ez az ajándék, amit az Isteni rész adott az anyagnak, és ez az igazi végzeted! És ez egy különleges ajándék, ami a Földnek adatott. Más világokon ez nem létezik. Ugyanakkor, mindegyiknek külön, egyedi szerepe van a megnyilvánulásban, mely szerepet a Legfelsőbb határozza meg, de ugyanez a szerep különböző szinteken létezhet, attól függően, hogy „az”, ami benned rejlik, milyen evolúciós fokon van. Ha „az” benned még mindig nagyon fiatal, akkor a megvalósulásod lehet abszolút, és hatékonyan képes lehetsz újra egyesülni a Legfelsőbbel, de a megvalósulás tere a Földön igen korlátozott lesz, nagyon kicsiny. A függőleges sík mentén talán képes leszel közvetlenül megérinteni a Legfelsőbb Tudatot, kicsinységed ellenére, de a vízszintes síkon a megvalósulásod mértéke végtelenül kicsi lesz! Példaként említhetjük Maheshwari-t, a Nagyság és Minden Bölcsesség Anyjának esetét. Az Anya eme aspektusa különböző formákat ölt, „annak” evolúciós foka alapján benned: lehet egy egyszerű kis csoport vezetője, vagy királynő, vagy császárnő. Benne lesz a csoportvezetőben éppúgy, mint a császárnőben, ám a megvalósulás tere, területe nyilván egész más lesz.

Ily módon, e függőleges vonal mentén, ami elvezet a te isteni Eredetedig, számtalan külső végzeted, sorsod lehet a fejlődési állapotodtól függően. A jóga a dolgok felgyorsítására törekszik, de ez nem mindig lehetséges, mivel néhány pszichológiai kombináció a lényben csak tapasztalás útján fejleszthető ki. E tapasztalat kialakulásának ideje lehet néhány élet, néhány év, néhány hónap vagy néhány perc is.

Amikor a legfelsőbb tudatosságból látható, az összes végzet és sorsbéli lehetőség kibontakozása, az valami végtelenül érdekes dolog! Például vannak megalomániával vádolt lények, csak mert nekik nagy-nagy terveik és merész elgondolásaik vannak, melyek nem mindig vágnak össze a Világ jelenlegi lehetőségeivel. Leggyakrabban ez egyszerűen az ítélőképesség hiánya részükről, a tudás hiánya. Valóban kapcsolatba léptek egy magasabb igazsággal, valamivel, ami valószínűleg a sorsuk egy jövőbeni fázisának felel meg. (Emiatt annyira erős a meggyőződésük.) De az ítélőképesség hiányán keresztül nem látják, hogy ennek az igazságnak még nem jött el az ideje, hogy a körülmények még nem állnak készen, vagy, hogy a körülmények, melyek között születtek, megakadályozzák, hogy megvalósítsák, végrehajtsák azt, amit igaznak éreznek. Van egy hézag az igazság egy látomása és jelenlegi megvalósítási lehetőségei között. De ezeket a nagyszerű álmokat nem szabad letörni, mivel ez a saját jövőd egy darabkájának kiirtása lenne. Mindenek felett el kell utasítanunk, hathatósan tiltakoznunk kell, a nyárspolgári gondolkodás visszataszító erkölcsisége ellen, ami azt mondja, hogy „soha semmi se változik”, e Sancho Panza-féle lapos és vulgáris józan paraszti ész ellen! Egyszerűen szólva: az embernek tudnia kell, hogyan várjon és dédelgesse az Álmait hosszú ideig.

Összegezve azt mondhatjuk el: nincs két egyforma végzet az Univerzumban – nem lehet!

Mindenkinek a végzete elkerülhetetlenül beteljesedik, de minél közelebb van az ember az Istenihez, annál jobban felölti ez a végzet az isteni tulajdonságait.

 


1 A következő beszélgetés emlékezetből lett leírva. Abban az időben nem voltak még magnóra rögzítve a beszélgetések, és Satprem, sajnos, úgy érezte, hogy helyes, ha kihagyja az összes személyes kérdést, hogy csak a "tanítás" maradjon. A "súlyos döntés" a kérdésben, az Ashram. elhagyására vonatkozik. (vissza)

magyar